Egészséges a gyerekem? – a 10 leggyakoribb szülői aggodalom 2. rész (5−10.)

Egy amerikai gyermekkórház időnként felmérést végez a szülők körében azt tudakolva, mi aggasztja őket leginkább a gyerekük egészségével kapcsolatban. A poszt előző részében már sorra vettem a szülői aggodalmak tízes toplistájának első öt darabját, most jöjjön a második öt.

gyerek gyerekek egészség táplálkozás kamaszok oktatás terhesség

Lássuk, hogy az elhízás, az iskolai zaklatás, a drogfogyasztás, az internetbiztonság és a gyermekbántalmazás mellett mi fért még be az első tízbe.

További olvasnivaló a témában: Füstmentes terhesség - 7 tipp a leszokáshoz

 0
Tovább

Nem tudod, akarsz-e még egy gyereket? 4+1 kérdés, 5 válasz

Azt szokták mondani az okosok, hogy gyereket akkor kell vállalni, amikor késznek érzed magad rá. Csak azt nem árulják el, honnan derül ki, mikor érzed rá magad késznek, mikor optimálisak a körülmények hozzá. Létezik egyáltalán olyan helyezt, amikor minden klappol a gyermekvállaláshoz? Vagy mindenképpen kötni kell valahol kisebb vagy nagyobb kompromisszumokat?

testvérek második gyerek gyerekvállalás

Lássuk öt kérdésbe sűrítve, miket kell átgondolni ahhoz, hogy megfontoltan dönts arról, jöjjön-e a tesó.

További olvasnivaló a témában: Mit ne mondj egy hasfájós baba szüleinek?

 0
Tovább

Egészséges a gyerekem? – a 10 leggyakoribb szülői aggodalom 1. rész (1−5.)

Egy amerikai gyermekkórház időnként felmérést végez a szülők körében azt tudakolva, mi aggasztja őket leginkább a gyerekük egészségével kapcsolatban. Mindjárt sorolom a listát, de a trendek legalább annyira érdekesek, mint a listára került egészségi problémák sorrendje.


gyerek gyerekek egészség táplálkozás terhesség oktatás kamaszok

Az internetbiztonság például tíz évvel ezelőtt még csak a 8. helyen állt a sorban, de mára a 4. helyre rukkolt előre.

További olvasnivaló a témában: Te tudod, mennyi cukrot eszik a gyereked?

 0
Tovább

Vallásos családokban kevesebb az öngyilkos gyerek

Egy most közzétett vizsgálat szerint vallásos családokban kisebb a gyermekkori öngyilkosság aránya. A Columbia Egyetem vizsgálata annak ellenére ezzel a következtetéssel zárult, hogy a vizsgálatba kizárólag olyan családokat vontak be, ahol a nagyszülőknél depresszió vagy depresszióra való hajlam volt kimutatható.

öngyilkosság gyerekkori öngyilkosság gyermekkori öngyilkosság depresszió vallás hit vallásos család kamaszok oktatás

A szerzők szerint a vallásos hit kedvező irányban befolyásolja az öngyilkossági gondolatokat, illetve azt, hogy a gyerek fejében az öngyilkosság merül-e fel mint a megoldhatatlannak látszó konfliktusokból való kiút.

További olvasnivaló a témában: Ugrás a mélybe - öngyilkos gyerekek

 0
Tovább

A kamasz márpedig pornót néz – ha tetszik neked, ha nem

Szinte semmit nem érnek azok a programok, melyekkel a szülők le tudják tiltani mindazokat a tartalmakat a gyerek számítógépén, ami megítélésük szerint nem a gyerekek szemének valók. Igen, a gyerek akár pornót is néz, ha arra támad kedve, mert a filterek nem sokat érnek, és ezeknek a gépre telepítése nem is igen befolyásolja, hogy rákeres-e felnőtt tartalmakra a gyerek a neten.

gyerek pornográfia internet

Legalábbis ez derült ki oxfordi kutatók vizsgálata alapján.

További olvasnivaló a témában: Miért zaklatják magukat a tinik a neten?

 0
Tovább

Egy jó éles kés gyorsan megoldja a problémát! - a transzneműségről

Durva kijelentés? Mindenképpen. És hogy még durvább legyen a szituáció, a fenti mondat egy iskolában hangzott el, elszenvedője pedig egy 12 éves kislá… hmmm, vagy kisfiú. Hiszen Maddie "bűne" éppen az, hogy transznemű, és egyes szülőknél éppen az verte ki a biztosítékot, hogy transzneműként a lány WC-t használta.

transznemű transzneműség transzgender iskola oktatás

A fenti kijelentés egy fészbukos beszélgetésfolyam egyik ékes darabja volt, melyet az iskola diákjainak szülei folytattak a közösségi oldalon.

További olvasnivaló a témában: A fiam lila tüllszoknyát hord, közöd?

 0
Tovább

Miért nincsenek ennek a gyereknek barátai?

A gyerekkorunkra gondolva legtöbbünknek a nagy barátságok jutnak az eszébe, a BARÁTRA vagy BARÁTNŐRE - így, csupa nagy betűvel. A gyerekkori barátságoknak, a nagy közös titkokra, melyek ideális esetben egy életen át kitartanak. Vagy nem. De ha nem, akkor is jó visszagondolni rájuk. Azonban nem mindenki ilyen szerencsés, vannak gyerekek, akiknek nincsenek barátai.

barát barátság gyerekkori barátság miért nincsenek barátai

Nézzük meg a pszichológia szemszögéből, mi lehet ennek az oka.

További olvasnivaló a témában: Clara és Cutler - a Down-szindróma képekben

 0
Tovább

Kérdezz az orvostól!

Mostantól az Anyavilágon is felteheted azokat a kérdéseket, melyeket nem akartál vagy nem mertél megkérdezni az orvostól. Nem érted az orvosi szakzsargont? Kezedben a laborlelet, de fogalmad sincs, mit jelent a millió szám és rövidítés? Belevágtál a kivizsgálásba, de fogalmad sincs, hogyan tovább? Vagy bele sem kezdtél, de nem is tudod, merre indulj?

az orvos válaszol

A lenti kommentszekcióban tedd fel a kérdéseidet, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni. Ha nem nyilvános választ szeretnél, adj privát elérhetőséet is (leginkább email címet)!

 0
Tovább

Öntsd ki a szívedet! - egészségügyi panaszláda

Úgy érzed, valamilyen sérelem ért téged vagy a gyermekedet az egészségügyi ellátás során? Legszívesebben kommunikációs tréningre küldenéd az orvost, az asszisztensnőjét vagy éppen a portást? Nem kaptad meg azt az ellátást, melyet érzésed szerint megérdemeltél volna?

egészségügyi panaszláda

A lenti kommentszekcióban írd le röviden a történetedet! Több szem többet lát, én is igyekszem - betegjogban jártas szakértő segítségével - tanácsot adni, de az is lehet, hogy az Anyavilág többi olvasójának lesz valami jó ötlete a hasonló helyzetek, konfliktusok megoldására.

 0
Tovább

Olvasd az ujjaddal, hogy szeretünk!

Az egyik édességgyártó cég kedves ötlettel állt elő, amikor az iskolai uzsonnás dobozba kerülő nassolni valókra ragasztható matricákkal lepte meg a vásárlókat, melyekkel szerethető vagy motiváló üzeneteket is csomagolhat a szülő az uzsonna mellé. Nem nagy durranás, egy post-it és egy színes filctoll is megteszi − fanyaloghatnánk. Meg hogy ezek csak amolyan előregyártott, "konfekció" üzenetek, semmi személyes nincs bennük.

reklám kellogs matrica vakok gyengén látók szeretetüzenet

A matricák különlegessége azonban, hogy Braille-írással készülnek, így a gyengén látó vagy vak gyerekeket is meglephetik szüleik egy-egy üzenettel.

További olvasnivaló a témában: Rokkantként még egy Barbie baba sem boldogul

 0
Tovább

Ferenc pápa hazájában elbukott az abortusz ügye

Az argentínai szenátus nem túl nagy többséggel, de elutasította a 14. hét előtt a nők szabad választása alapján történő abortusz legalizálását. A döntést sokezer ember várta feszülten Buenos Aires utcáin, és az abortuszpártiak számára kedvezőtlen szavazás után kisebb zavargások is kitörtek a városban.

abortusz abortusztörvény argentína írország terhesség terhességmegszakítás

Az abortuszt pártolók szerint már eddig is több ezer nő halt meg amiatt, mert nem jutott legálisan a terhességmegszakítás lehetőségéhez, és ők a számok további emelkedését prognosztizálják.

További olvasnivaló a témában: Hosszú út hazáig - Írország az abortusztörvényről szavaz

 0
Tovább

Testvérek, és már másodszor egyszerre szültek

A véletlenek mekkora összjátéka kell ahhoz, hogy két testvér egy időben hozza a világra a gyermekét? Ha pedig ez a bravúr kétszer is sikerül, akkor ez valóban különleges esemény. Most ez történt Alabamában, ahol két testvér, Mara Meighan és Jennifer Solis mindössze egy órás eltéréssel szült, egyikük kisfiút, másikuk kislányt. A kórház a honlapján hozta nyilvánosságra a nem mindennapi eseményt.

szülés testvérek egyszerre szültek

Ráadásul nem ez volt az első eset, a testvérek kilenc évvel ezelőtt ugyanígy egyszerre adtak életet első gyermeküknek, akkor csak néhány percnyi volt az eltérés.

További olvasnivaló a témában: Szülés élő egyenes adásban

 0
Tovább

Nők nem valók az orvosi egyetemre?

Világra szóló botrány robbant ki az egyik nagy hírű japán orvosegyetemen, amikor nemrégiben kiderült, hogy évek óta meghamisítják a felvételi vizsgák eredményeit annak érdekében, hogy kevesebb nő kerüljön be a hallgatók közé.

nők női szerepek egyetem felvételi felvételi pontszámok japán

Az ok: szerintük a nők dolga a gyerekszülés, ezért ha el is végzik az egyetemet, hamar otthagyják a munkát a családalapítás kedvéért.

További olvasnivaló a témában: Agnodice története - avagy férfi vagy nő legyen a nőgyógyászod?

 0
Tovább

A legveszélyesebb hashtagek, ha a gyerekről posztolsz

Szinte nincs is olyan szülő, aki bár használja a közösségi oldalakat, mégsem posztol legalább hébe-hóba fotót, videót vagy egyéb infókat a gyerekéről. Egy mostanában indult kampányban a gyerekről megosztott fotók veszélyeire hívják fel a figyelmet, többek között összegyűjtve azokat a hashtageket is, melyek leginkább felhívják a közösségi oldalakat éppen pedofil tartalomnak használható fotók után kutatva.

közösségi média gyerekfotók hashtag veszélyes hashtag kampány

A legveszélyesebb hashtagek közé tartozik például az első pillantásra meglehetősen ártalmatlannak tűnő #bathtime (fürdési idő).

További olvasnivaló a témában: 6 tipp a közösségi médiához újdonsült szülőknek

 0
Tovább

Mobil a kézben, gyerek az autóban

Egy felmérésben a szülők körülbelül fele ismerte el, hogy az utóbbi három hónapban előfordult vele, hogy autóvezetés közben a mobiltelefonján beszélt, miközben kisgyerek is az autóban ült. Minden harmadik szülő írt vezetés közben SMS-t, míg minden hetedik szülő a kormánykerék mögött is a közösségi oldalakat bújja.

autóvezetés mobiltelefon szülő közlekedésbiztonság gyerek az autóban

A philadelphiai gyermekkórház végezte a vizsgálatot, melyben vezetési szokásaikról kérdezték 4 és 10 év közötti gyerekek szüleit.

További olvasnivaló a témában: Menetiránynak háttal biztonságosabb!

 0
Tovább

Te tudod, mennyi cukrot eszik a gyereked?

Azt mondom, gyerekkori elhízás, te azt mondod, cukor. Én azt mondom, családi étrend, te azt mondod anya. Az egészséges étrend összeállításához viszont alap lenne, hogy a szülők legalább hozzávetőlegesen tisztában legyenek azzal, valójában mennyi cukrot tartalmaz az az élelmiszer, melyet leemelnek a polcról és később a család asztalára tesznek.

elhízás gyerekkori elhízás gyermekkori elhízás cukor cukorfogyasztás

Egy felmérés szerint a szülőket ebből a "tárgyból" meg kéne buktatni, fogalmuk sincs, mennyi cukor van például a naponta a gyerek ételére nyomott kecsöpben, nem is szólva az "egészséges" élelmiszerekről.

További olvasnivaló a témában: Plus-size gyerekholmik kövér gyerekekre

 0
Tovább

Serena Williams a negyedik trimeszterről

Egyre gyakrabban olvasni az úgynevezett negyedik trimeszterről, mely azt sugallja, hogy a terhesség nem ér véget szüléssel, hanem a hagyományosan megkülönböztetett három trimesztert egy negyedik is követi.

depresszió szülés utáni depresszió posztpartum depresszió depresszió jelei serena williams

Most a világhírű teniszklasszis, Serena Williams beszélt a negyedik trimeszterről és ennek kapcsán őszintén a szülés utáni depresszióról.

További olvasnivaló a témában: Szoptatással a szülés utáni depresszió ellen

 0
Tovább

Mit keres az ajtóék az iskolatáskában?

Nehezen található ok arra, miért csúsztat egy anya egy műanyag ajtóéket a gyereke iskolatáskájába azt remélve, hogy így a gyerek nagyobb biztonságban lesz. Az ok szomorú és szívszorító, és az Egyesült Államokban szinte már menetrendszerűen előforduló iskolai lövöldözésekben keresendő.

biztonság iskola lövöldözés iskolai lövöldözés ajtóék

De miként hatásos az ajtókitámasztó műanyag pöcök a pisztoly és a puska ellen?

 0
Tovább

Ne gyere a kávézómba neveletlen gyerekkel!

Hogy hogyan kellene viselkednie egy gyereknek nyilvános helyen, eléggé megosztó téma. Annál is inkább, mert sokszor elég nehéz megvonnia a határvonalat a "hagyd, hiszen még gyerek" és a féktelen vadulás között. Egy kávézó tulajdonosa merte kimondani, hogy elege van azokból a gyerekes családokból, akik akkor sem akarják vagy tudják megfékezni neveletlen gyerekeiket, ha ezzel nyilvánvalóan zavarják a többi vendéget.

étterem gyerek

Meg is kapta a magáét a net népétől, mert milyen dolog már, hogy kizavar egy anyát a kávézóból azért, mert sír a gyerek?

 0
Tovább

Te min vitatkozol a gyerekkel? Hányszor? És hány percig?

Gyerek és szülő között vita gyakorlatilag bármikor kirobbanhat. Mégis van néhány jellegzetes frontvonal, mely mentén gyakrabban egymásnak feszülnek a felek. Tudtad például, hogy egy átlagszülő évente több mint kézezerszer bcsátkozik vitába a gyerekével? Nálatok melyek a tipikus vitapontok?

szülő gyerek vita családi vita családi vita okai

Hogy a felmérés szerint melyek a leggyakoribb vitás kérdések, mindjárt sorolom.

 0
Tovább

Melyik gyerekedet szereted a legjobban?

Ha megkérdezel egy szülőt, melyik gyerekét szereti legjobban, akkor majdnem biztos, hogy a sztereotip válasz érkezik: mindegyiket egyformán. És hogy egy újabb gyerek születésével a szeretet nem osztódik többfelé, hanem megsokszorozódik. De mi történik, ha egy anya elárulja, hogy egyik gyerekét jobban szereti a másiknál?

testvérek gyereknevelés testvérféltékenység

Egy anya kipróbálta, lássuk, mit kapott a fejére érte!

 0
Tovább

„Pedofil” apa dühíti a net népét

Az első dolog, amit az újdonsült szülők megtanulnak, mikor gyerek érkezik a családba, hogy gyereket nevelni mindenki tud. Rajtuk kívül. Ugyanis mindenki jobban tudja, mit hogyan kellene - vagy nem kellene csinálniuk. Ezt nagyin gyorsan kénytelen volt megtanulni az az ausztrál apa is, aki a közösségi oldalon megosztott egyik fotójáért kapott hideget-meleget. Aminek a lényege az volt, hogy pedofil hajlamokkal verte meg őt a sors.

közösségi média pedofília pedofil apa trollok facebook

Hogy miért? Mert feltöltött egy cuki fotót, melyen éppen a szájára ad puszit újszülött kislányának.

 0
Tovább

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Dr. Simonfalvi Ildikó vagyok, két gyönyörű és okos felnőtt nagylány egyáltalán nem elfogulatlan édesanyja. Gyakorló orvosként (radiológusként) dolgozom, emellett már lassan húsz éve foglalkozom orvosi szakfordítással és egészségügyi szakújságírással. Az írás a hivatásom és hobbim is egyben. Vallom, hogy orvosként, szakmabeliként szülőknek, laikusoknak írni hatalmas felelősség. Ennek szellemében születnek az Anyavilágon megjelenő írások - nem kívülállóként, hiszen anyaként, szülőként én megélem mindazt, amiről itt olvashatsz. Célom a hiteles és megbízható egészségügyi tájékoztatás, máskor "csak" az igényes szórakoztatás, elgondolkodtatás. Kérlek, ne feledd, hogy bár az egészségügyi témájú írásaimat a legnagyobb gonddal és utánajárással készítem, az Anyavilág cikkei mégsem helyettesíthetik az orvosi szakvéleményt! Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Kövess a Facebookon!