Közellenségből mentőangyal – beszéljünk a méhnyakrákról!

Jade Goody nevét nálunk talán kevesebben ismerik, és már az angolok is mind kevesebben emlékeznek rá. Az egyik brit valóságshowban híressé - vagy inkább hírhedtté - vált és méhnyakrákban elhunyt fiatal nő halála után talán többet tett az emberekért, mint életében, hiszen halálával több ezer nő figyelmét irányította a méhnyakrákszűrés fontosságára és valószínűleg ezzel több nő életét is megmentette.

méhnyakrák rákszűrés Jade Goody

Ahogyan van Angelina Jolie-jelenség, úgy volt néhány éve Jade Goody-jelenség is.

 0
Tovább

Szülés élő egyenes adásban

Egy anya élő egyenes adásban közvetítette hatodik gyermeke születését. Azt mondja, hogy hiszi, hogy erőt adhat az anyáknak szerte a világon azzal, hogy betekintést engedett élete legnehezebb, de egyben leggyönyörűbb perceibe.

szülésvideószüléstörténet otthonszülés

És a szülés helyszíne sem volt mindennapi.

 0
Tovább

Ne mázsáld naponta a gyereked!

Egy anya naponta ellenőrzi lánya testsúlyát. Az egészséges életmód jegyében. És azért, hogy ne csúfolják a gyereket az iskolában a testsúlya miatt. Az anya szerint a gyerekre felszalad felesleges kilók a szülő alkalmatlanságát jelzik a gyereknevelésre.

elhízás gyerekkori elhízás gyermekkori elhízás kövérség evészavarok testkép testképzavar anorexia szülői minta

Ezzel - nem meglepő módon - nagyon sokan nem értenek egyet.

 0
Tovább

A lusta szülők helyett robot altatja el a babát

Van egy videó, ami tulajdonképpen nem vadonatúj, de valamiért mostanában kezdett megint terjedni az interneten, és kapott hideget-meleget. A videó egy olyan babaágyat mutat be, mely előre beprogramozható arra, hogy megfelelő időben álomba ringassa a babát.

robot alvás altatás csecsemő robotágy robotbölcső

A kommentelők jelentős része szerint csak a lusta szülők folyamodnak ilyen megoldásokhoz ahelyett, hogy magukra vállalnák a világ legtermészetesebb és legszebb szülői feladatát.

 0
Tovább

Gyerekszobából átnevelő tábor

Egy anya úgy gondolta, hogy szófogadatlan kislánya megzabolázására az a legjobb módszer, ha a lányszobát - az USA-ban működő átnevelő táborok mintájára rendezi át, amolyan "anya átnevelő tábora" módra. A net korában természetesen semmi nem maradhat az otthon diszkrét falai között, nem csoda hát, ha a világhálón nagy visszhangot keltett a szokatlan ötlet.

átnevelő tábor facebook gyereknevelés szokatlan gyereknevelési módszerek gyerekszoba

Talán nem lövöm le a poént, ha elárulom, hogy a többség tetszését finoman szólva sem nyerte a szokatlan ötlet, szerintük ez nem elfogadható és nem megfelelő nevelési módszer.

 0
Tovább

Kokainfüggővé válik a gyerek a szülinapi tortától?

Egy anya arra hivatkozva tiltja el a gyerekeit kategorikusan mindenfajta édességtől, beleértve saját születésnapi tortájukat is, hogy a cukor olyan, mint a kokain, függőséget okoz, ami aztán arra sarkallja majd a gyerekeit, hogy addig ne nyugodjanak, míg meg nem szerzik maguknak a következő "adagot". Elindulnak a lejtőn, és innen nincs megállás. Aki cukrot eszik, az kokainfüggő zombiként bolyong majd a világban, míg nem végez vele a szer. Vagy nem?

cukor kokain vegyjel képlet szerkezeti képlet addikció

Ajaj, van itt zavar bőven a fejekben, szokás szerint féligazság egy jó adag félremagyarázással. Lássunk hát neki a ködoszlatásnak!

 0
Tovább

Meg akarom változtatni a gyerekem nevét!

A névválasztás mindig hálás témája a gyerekneveléssel foglalkozó blogoknak, fórumoknak. Mindenki más-más elvek mentén dönti el, hogyan fogják hívni születendő gyermekét - ki a ritkább, ki a mindennaposabb neveket részesíti előnyben.

névválasztás névadás baba neve újszülött neve különleges nevek

De ki hallott már olyat, hogy egy anya azért akarja megváltoztatni a négyéves gyereke nevét, mert az a név időközben "túlságosan gyakori lett?

 0
Tovább

Nászútról az intenzív osztályra – mikor gondoljunk szélütésre?

Egy fiatal nő tegnap még a mézesheteit töltötte a Maldív-szigeteken. Ma újra tanul írni, olvasni, járni és beszélni. A fogamzásgátló tabletta mellékhatásaként szélütés (stroke) alakult ki nála, amit ráadásul először nem is vettek komolyan az orvosok. Pedig a stroke nem csak az időseket fenyegeti.

stroke sztrók szélütés gutaütés agyi érkatasztrófa fast fiatalok stroke tünetei figyelmeztető tünetek

Beszéljünk egy kicsit a stroke-ról! Ha felmerül benned a gyanú, a gyorsaság kulcsfontosságú, akár életet is menthet!

 0
Tovább

10+1 tipp otthonról dolgozó mamiknak

Bár sokan azt gondolják, hogy irigylésre méltó helyzetben van az, aki home-office-ban, azaz otthonról dolgozik, a helyzet nem annyira rózsás, mint kívülről látszik. Hiszen nincs strukturált munkaidő, és a helyzetet csak bonyolítja, ha a kisgyerekével otthon lévő anya próbál ily módon eleget tenni munkahelyi kötelezettségeinek.

otthonról dolgozni home office gyereknevelés otthonról dolgozó anyák otthonról dolgozni gyerekkel

Egy életmódtanácsadó tippjei, hogy ne őrülj bele a home-office munkába.

 0
Tovább

Terhességi teszt fogkrémmel?

Vannak, akik akkor is a "csináld magad" módszerekben bíznak, amikor arra kíváncsiak, hogy terhesek-e vagy sem. Erre a célra egyre népszerűbb a közönséges fogkrém, bár a fogkrémteszt éppen annyira bizarr, mint amennyire első hallásra tűnik. Az interneten egyre több oktatóvideó lelhető fel a teszt megfelelő kivitelezésére vonatkozóan.

fogkrém terhességi teszt

De működik?

 0
Tovább

Mikor felejtjük  el, hogy mindenki másképp egyforma?

Ma megint nem hoztam nagy tanulságokat, "csak" egy szívmelengető videót egy pici lányról, aki a világ legtermészetesebb dolgaként segít mozgássérült kis barátnőjének. Ők még tudják, hogy mindenki másképp egyforma.

videó mozgássérült

Mikor feledjük el, mire felnövünk?

 0
Tovább

A gólya általában hajnalban érkezik

A statisztikák szerint a babák többsége nem tartja tiszteletben a munkaidőt, hiszen az újszülöttek körülbelül háromnegyede éjszaka vagy hajnalban jön a világra. Munkaszüneti napok előtt több az indított szülésből született baba, míg a programozott császármetszések a legritkább esetben történnek a szokásos munkaidőn kívül.

szülés szülés időpontja császármetszés indított szülés

Böngésszük még egy kicsit a statisztikákat…

 0
Tovább

Ne kérdezd, hogy szoptatok-e!

A szoptatás kontra tápszer kérdése örök megosztó téma lesz az anyák között, én is írtam már róla itt az Anyavilágon. Egy anya őszinte vallomása arról, miért nem szoptat és ez ma már miért nem szégyelli. És milyen úton jutott el idáig. Nem mellesleg egészen jól összeszedte azokat az okokat is, ami miatt egy anya inkább a tápszert választja a szoptatás helyett.

szoptatás anyatej

Innentől őt idézem.

 0
Tovább

Minek egy csecsemőnek tablet?

Az, hogy egy nagyobbacska gyerek vagy egy felnőtt állandóan valami kütyüt nyomkod, ma már szinte megszokott látvány. Ennél sokkolóbb adat azonban, hogy például az angoloknál a kétévesnél (!) fiatalabb gyerekek közül minden negyediknek van saját tabletje.

tablet internethasználat csecsemők kisdedek

Bár a XXI. században nyilvánvalóan fontos, hogy a gyerekeket minél hamarább bevezessük a technikai eszközök világába, ez talán egy kicsit túlzásnak tűnik.

 0
Tovább

Fogaimat egy babáért!

Bár ma már szerencsére nem igaz a címben szereplő régi mondás, annyi biztos, hogy a várandósság alatt fokozott figyelmet kell fordítani a fogak állapotára. Kevesen tudják, hogy összefüggés van a fogyínybetegségek és a koraszülés között is, ezért sem mindegy, hányszor látogatjuk meg a fogorvost a kilenc hónap alatt.

terhesség várandósság fogorvos fogínybetegségek fogágybetegségek fogszuvasodás fogápolás

Ezt saját kárán is megtapasztalhatta Stacey Solomon brit énekesnő és televíziós személyiség.

 0
Tovább

Hatalmas kártérítés petefészekrákért – de kell-e félni a babahintőportól?

Egy babaápolási termékeket is gyártó céget gigaösszegű kártérítés megfizetésére kötelezte egy amerikai bíróság, mert bizonyítottnak látták, hogy a 22 felperes nő petefészekrákját a napi higiénés rutinjuk keretében használt babahintőpor okozta.

babahintőpor hintőpor talkum azbeszt kártérítés johnson & johnson petefészekrák

De mit mondanak a gyermekgyógyászok a babahintőporról?

 0
Tovább

Suszternak lyukas a cipője – Lehet, hogy aspergeres a gyerekem?

Bár az Aspeprger-szindróma egyre nagyobb figyelmet kap mostanában, sok szülőben kételyek ébredhetnek, hogy képes lesz-e észrevenni, hogy a gyerekkel nincs minden rendben, aspergeres. A félelem nem teljesen alaptalan, mert olyan is előfordult már a világtörténelemben, hogy maguk az Asperger-szindróma szakértői sem vették észre a betegséget saját gyerekükön.

asperger asperger-szindróma aspergeres asperger tünetei autista autizmus autizmus spektrum zavar gyanújelek

De éppen ezért most segítenek, milyen gyanújelekre érdemes odafigyelni.

 0
Tovább

Vagy figyelsz a gyerekedre, vagy fizess!

Egy amerikai családnak nagyon sok pénzébe került, hogy egy művészeti központban rendezett esküvői ceremónián vendégeskedtek. Ötéves gyerekük véletlenül ledöntött egy értékes szobrot, a szobor javíthatatlanul megrongálódott, a biztosító társaság pedig a szülőkön akarja bevasalni a kárt.

gyerek kiállítás galéria

Arra hivatkoznak, hogy nem történt volna meg a baj, ha a szülők megfelelően felügyelnek a gyerekre.

 0
Tovább

6 mondat, amit soha ne mondj egy örökbefogadó szülőnek

A múltkor arról írtam, melyek a tiltólistás mondatok egy meddő nő jelenlétében. De legalább ennyire zavarba hozhatja a barátokat, ismerősöket, amikor megtudják, hogy egy pár örökbefogadásra szánta el magát. Könnyen előfordulhat, hogy az ismerősök zavarba jönnek, hirtelen azt sem tudják mit mondjanak, így aztán olyan mondatok hagyják ez a szájukat, amilyeneknek nem kéne.

örökbefogadás örökbefogadó szülők

Lássunk néhány példát, mi az, amit inkább el kellene kerülni.

 0
Tovább

Gyerekkel utazni – hová, hogyan?

Aki már próbálta, az tudja, hogy gyerekkel utazni mindig nagyobb nekikészülődést igényel, mint egyedül vagy kettesben nekivágni a nagyvilágnak. Ma már egészen kicsi gyerekkel is egyre többen elindulnak. Hogy jó vagy rossz pici csecsemővel nyaralgatni, utazgatni, azon most nem kezdek elmélkedni, inkább összeszedtem pár szempontot, melyeket érdemes megfontolni az utazás megtervezésekor.

gyerek utazás nyaralás gyerekkel utazom utazás gyerekkel családi nyaralás

Az első és legfontosabb a tervezés ahhoz, hogy a munkában megfáradt szülők ne térjenek vissza még kimerültebben a nyaralásról, mint ahogy elindultak. Először is tegyél fel pár kérdést magadnak és jól gondold meg a válaszokat.

 0
Tovább

Előbbre való-e a hit a gyógyításnál?

Időről-időre megjelennek olyan esetek a sajtóban, amikor egy orvos vagy gyógyszerész vallási meggyőződése miatt utasította el egy beteg ellátását. Most itt egy újabb eset, egy patikus megtagadta, hogy kiadja a spontán vetélés befejezése céljából a betegnek felírt gyógyszert, mert nem mellesleg ugyanazt a gyógyszer használják gyógyszeres terhességmegszakítás céljára.

abortusz mizoprosztol vallás

Ezt hallva ismét fellángolt a vita, mondván, el kéne dönteni, hogy a gyógyszerészi szakmaiság az első vagy a vallási meggyőződés.

 0
Tovább

És ha ez bárkinek nem tetszik, őt fogom kidobni a pubból!

Megint egy Facebook-poszt a mai témám. Egy sheffieldi pub tulajdonosnője az étterem közösségi oldalán írta meg, hogy náluk mindig szeretettel látják a speciális igényű vendégeket, éljenek akár mozgáskorlátozottsággal, akár más testi vagy lelki problémával. Azért tartotta ezt fontosnak közhírre tenni, mert nagyon megindította, hogy egy agykárosodott kisfiú szülei előzetesen engedélyt kértek tőle, mielőtt családostul fel merték keresni az éttermet.

rokkantság speciális igényű sni gyerek

A tulajdonosnő azt mondja, nem fogja tűrni, hogy bárki megjegyzést tegyen fogyatékkal élő vendégeire.

 0
Tovább

Ne várd el, hogy a gyerek mindent megegyen!

Egy dietetikus 10 pontba szedte össze, mit ne csinálj, ha azt szeretnéd, hogy a gyereked egészségesen táplálkozzon és egészséges étkezési szokásokat alakítson ki. Az egyik legfontosabb, hogy soha ne várd el a gyerektől, hogy mindent megegyen, amit a tányérjára tettél. Tehát az első tiltólistás mondat: "Addig nem állhatsz fel az asztaltól, amíg nem üres a tányérod!"


étkezés egészséges étkezés gyerekek

Van még kilenc másik jó tanács is, sorolom mindjárt.

 0
Tovább

Fülbevaló a babának? Önző és barbár szokás!

Van, aki bármivel be tud kerülni a hírekbe és vihart kavarni. A celeb, Khloe Kardashian például egy babavideóval. Ha azt hiszed, egy ártatlan videóba nem lehet belekötni, akkor nagyon tévedsz. Nem látsz benne semmi kivetnivalót? Tényleg semmit? De hát a baba fülében fülbevaló van, hát nem látod? Mekkora botrány már ez?

fülbevaló füllyukasztás fülbelövés csecsemő mennyi idős kortól

Legalábbis a kismamafórumok különös népe szerint. Mert anya anyának farkasa, ha eddig még nem tudtad volna.

 0
Tovább

Szoptatni, nem megfojtani - avagy kell-e tanulni a szoptatást?

Érdekes és tanulságos perről olvastam a múltkor: egy angol anya azért perelte be a kórházi csecsemős nővért, mert az nem figyelmeztette rá, hogy ha szoptatás közben túlságosan rászorítja a babát a mellére, akkor a kicsi nem kap levegőt és megfullad.

szoptatás halálos szoptatás fulladás per bíróság egészségtan egészségtan óra

Meg nem fulladt, de oxigénhiányos agykárosodást szenvedett, egész életében állandó felügyeletre és gondozásra szorul majd.

 0
Tovább

A világhírű színésznő tuti tippje rossz gyerekeknek

Egy unatkozó vagy szófogadatlan kétévesnél nincs idegesítőbb kis lény a Földön - gondolom, ebben sokan egyetértenek, akinek már volt ilyen korú gyereke vagy aki még éppen most küzd ezzel az időszakkal. Drew Barrimore színésznő egy egyszerű és olcsó tippet ajánlott az Instagramon az unatkozó, rosszalkodó hisztiző vagy nyűgös kicsik lekötésére.

terrible two figyelemelterelés nevelés szappanbuborék drew barrymore

A kétgyerekes színésznő annak a szülősegítő csoportnak az Instagram-oldalán posztolta a fotót és a hozzá tartozó szöveget, melynek munkájában gyermekei születése óta maga is tevőlegesen részt vesz.

 0
Tovább

Beszéljünk még egy kicsit a közösségimédia-függőségről!

A múltkor Schobert Norbi egyik (újabb) botrányos médiamegjelenése kapcsán dr. Zacher Gábor is megszakértette a Schobert-családot. Ebből kiderült, hogy ha a szénhidrátguru szerint minden szülő alkalmatlan a gyereknevelésre, akinek túlsúlyos a gyereke, akkor éppen a Schobert-családnak se sok dicsekednivalója van, mert ők pedig meggondolatlanul futtatják a médiában a gyerekeiket és gátlástalanul felhasználják őket önös marketingcéljaira.

közösségi média szociális média függőség addikció

Zacher doktor gyorsdiagnózisa szerint tehát a Schobert-szülők függővé váltak a közösségi médiától, és a közösségimédia-addikció jelei már a gyerekeiknél is felütötték a fejüket. És ez nem jó.

 0
Tovább

Kezdődjön délelőtt tízkor a suli!

Egy brit magániskolában a napi iskolakezdést egy órával későbbre tették át. Azt mondják, hogy a diákok jobban tudnak figyelni az órákon, és jobb a hangulatuk is, ha van idejük rendesen kialudni magukat.

iskola tanítás iskolakezdés melatonin cirkadián ritmus biológiai óra

Az intézkedést egy tudományos megállapításra alapozzák, mely szerint a kamaszok biológiai órája másként jár, mint a felnőtteké.

 0
Tovább

Függőségben a népszerűséggel és a figyelemmel

A dolog (megint) úgy kezdődött, hogy Magyarország szénhidráttudós házaspárja - az uborkaszezonra is tekintettel - újra megrázta a pofonfát. Igen, Schobert Norbertről és családjáról van szó, aki a családi nyaralás utolsó napján egy khmmm… igen furcsa stílusú és hangvételű videót töltött fel a Facebookra.

szociálismédia-függőség közösségimédia-függőség addikció schobert norbert zacher gábor

Hogy a mai poszt témája szempontjából miért érdekes, hogy a családi nyaralás ezer kellemesebb elfoglaltságra, közös együttlétre alkalmas idejét rabolta erre, az később még fontos lesz.

 0
Tovább

Edd meg vagy verd meg?

Remek hír volt az arab nők egyenjogúsága terén, hogy nemrégiben a szaúdi nők is megszerezték a jogot, hogy jogosítványt kaphassanak és autót vezessenek. Ezzel egyébként Szaúd-Arábia volt az utolsó, mely még kitartott amellett, hogy az autóvezetés kizárólag a férfiak privilégiuma. Erről én is írtam a napokban az Anyavilágon. Az egyik nagy gyorsétteremlánc gyorsan lépett és kis meglepetéssel kedveskedett az egyenjogúság terén újabb előrelépést tett muszlim nők számára: ingyen hamburgert ajánlott szaúdi autóséttermeiben a volán mögött ülő nőknek.

szaúd-arábia jogosítvány autóvezetés burger king kampány whoppher

A kampány kis szójátéka viszont finoman szólva is a visszájára sült el, mert éppen ellentétes áthallásoknak engedett teret, mint amit az ötletgazdák szerettek volna.

 0
Tovább

Darabolt szőlőszemek – hogy nem menjen cigányútra a falat…

Egy korábbi posztban már írtam arról a veszélyről, ami főleg a kicsi, rágni még nem rendesen tudó gyerekeket fenyegeti, nevezetesen, hogy félrenyelnek, az étel a légutakba kerülve fulladást okoz. Most összeszedtem azokat az ételeket, melyek ebből a szempontból a legveszélyesebbek.

fulladás félrenyelés veszélyes ételek

Végül átismételjük a legfontosabb szabályokat annak megelőzésére, hogy cigányútra menjen a falat.

 0
Tovább

A játszóterek nem ismert, de meglepően gyakori veszélye

Egy amerikai anya nemrégiben egy Facebook-posztban hívta fel a figyelmet a csúszdázás egy olyan veszélyére, amire valószínűleg senki nem gondol. Az anya a saját - illetve saját gyereke - balesetéből tanult és azóta minden áldott évben megosztja a posztot, hogy mások óvatosabbak legyenek, mint ők voltak.

gyermekbalesetek játszótér csúszda

A poszt azóta nagyon sok lájkot kapott és rengetegen megosztották.

 0
Tovább

Igen, továbbra is iszom és egy ágyban alszom a gyerekkel, közöd?

Mindig is megosztotta a kismamák világát az a gyakorlat, amikor a szülők maguk közé veszik a gyereket a szülői ágyba. Segíti a baba és a szülők közötti kötődés kialakulását, vagy életveszélyes gyakorlat? Az igazság valószínűleg valahol a kettő között van (a témáról már korábban is írtam).

közös ágy bed-sharing co-sleeping room-sharing fulladás biztonságos alvás

Az viszont biztosnak, hogy ha a közös ágyban megfullad a gyerek, akkor többnyire szerepet játszik a szülő drogos vagy alkoholos befolyásoltsága is.

 0
Tovább

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Dr. Simonfalvi Ildikó vagyok, két gyönyörű és okos felnőtt nagylány egyáltalán nem elfogulatlan édesanyja. Gyakorló orvosként (radiológusként) dolgozom, emellett már lassan húsz éve foglalkozom orvosi szakfordítással és egészségügyi szakújságírással. Az írás a hivatásom és hobbim is egyben. Vallom, hogy orvosként, szakmabeliként szülőknek, laikusoknak írni hatalmas felelősség. Ennek szellemében születnek az Anyavilágon megjelenő írások - nem kívülállóként, hiszen anyaként, szülőként én megélem mindazt, amiről itt olvashatsz. Célom a hiteles és megbízható egészségügyi tájékoztatás, máskor "csak" az igényes szórakoztatás, elgondolkodtatás. Kérlek, ne feledd, hogy bár az egészségügyi témájú írásaimat a legnagyobb gonddal és utánajárással készítem, az Anyavilág cikkei mégsem helyettesíthetik az orvosi szakvéleményt! Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Kövess a Facebookon!