Vetélésért börtön – mégis ember a magzat?

A várandós nő túlélte az emberrablást, a megerőszakolást és a verést - magzata azonban nem volt ilyen szerencsés. Az amerikai rendőrség emberölésnek minősítette az esetet, ezért a nő exét most gyilkosság miatt körözik. Ami ismét felveti a kérdést: saját személyiséggel rendelkező ember-e a magzat?

0 Tovább

Apák napja, apavilág, apareklám - Dove Men (videóval)Anyák napja, anyavilág, anyareklám - legutóbb például a Thanks you mum! kampány, ami hatalmas sikert aratott. A Dove most kijött az "apaváltozattal". Százas papírzsepi készlet kéznél? Ezt írja róla az Addict blog:

0 Tovább

Ma már olvastál a gyerekednek?

Ha legközelebb a gyerekorvosod erre is rákérdez, ne lepődj meg. Az amerikai gyermekgyógyász társaság (American Academy of Pediatrics) a napokban állásfoglalást adott ki, az elsőt abban a témában, mennyi előny származik abból, ha a szülő napi rendszerességgel olvas fel mesét a gyerekének. Például fejleszti a kifejezőkészséget és a szociális magatartást.

0 Tovább

…és akkor a királyfi elnyerte a királyfi kezét

Egy kaliforniai professzor, Jeffrey A. Miles megelégelte, hogy a tündérmesék mindig úgy végződnek, hogy a királyfi elnyeri méltó jutalmát, a királylányt, ezért megírta a The Princes and the Treasure (A hercegek és a kincs) című gyerekkönyvet. Két királyfi próbálja benne megmenteni a világszép királykisasszonyt, ám közös kalandjaik során egymásba szeretnek. A keresztény szülők kiakadtak, a könyv szerintük a szexuálisan perverz propaganda egy különösen veszedelmes formája.

0 Tovább

Fél lábbal is teljes élet - végre egy szép reklám (videóval)Sokszor érzi azt az ember, hogy a problémái megoldhatatlanok, és hogy nincs más hátra, mint belátni a kudarcunkat és megadni magunkat a körülményeknek. Ha ilyenkor az eszünkbe jutnának olyan emberek, akik nálunk sokkal nagyobb problémákkal is sikeresen küzdöttek meg, vagy küzdenek meg nap min nap, anélkül hogy egy pillanatra is felmerülne bennük a feladás, talán nekünk is több erőnk lenne a folytatáshoz.

0 Tovább

Pizsiparti a papánál - nem osztozhatunk meg a gyereken!

A szülők válása után a gyereknek módot kell adni arra, hogy időnként vagy rendszeresen az apánál aludjanak - javasolják egyes lélekbúvárok. Mások viszont éppen az ellentétes állásponton vannak. Örök vita tárgya, hol legyenek a gyerekek, miután a szülők már nem kívánnak együtt lenni, azaz elválnak. Vitát váltott ki Penelope Leach pszichológusnak, több millió példányszámban eladott gyermeknevelési könyvek szerzőjének ama kijelentése, miszerint bizonyítékok vannak arra, hogy az anyától való szeparáció "zavart okoz az agyi fejlődésben" és "egészségtelen kötődést eredményezhet", ezért nem jó, ha a gyerek az elvált szülőnél - aki rendszerint az apát jelenti - alszik. De egyetértenek-e ezzel más gyermeknevelési szakemberek is?

0 Tovább

Gyorsan jött? Koraszülött lesz!

A nőknek hosszabban kellene kivárniuk az egyes terhességek között, mivel egy friss kutatás szerint abban az esetben, ha rövidebb idő után vállalkoznak újabb terhességre, akkor nagyobb az esélye, hogy a következő terhesség rövidebb ideig áll fenn, ami egyes esetekben fokozhatja a koraszülés kockázatát.

0 Tovább

A lányokat másként kell tanítani? - fiúiskolák, lányiskolák

A különnemű közoktatás támogatóinak legfőbb érve, hogy így mindkét nem képviselői a nekik leginkább megfelelő oktatást kaphatják meg az iskolában, már egészen fiatal kortól kezdve. Az ellenzők szerint viszont a külön csak lányoknak, külön csak fiúknak szánt oktatási intézmények semmi másra nem jók, mint a nemi sztereotípiák megerősítésére, miközben figyelmen kívül hagyják azokat az általános vonásokat, melyek minden gyerek jellemzői - nemtől függetlenül. A második legnagyobb floridai oktatási körzet ellen most benyújtott panasz arra hívja fel a figyelmet, hogy nemhogy a kritikusoknak igazuk van, hanem a probléma jóval jelentősebb, mint első pillantásra látszik.

0 Tovább

Ha tünet van, kezdődhet a guglizás!

"Kedves Enikő! A leírt negyvenkét tünete alapján mindössze két rossz dolgot látok: az egyik, hogy nem az orvosára hallgat, és a másik, hogy úgy ír levelet, hogy nem olvassa el küldés előtt."

0 Tovább

Ötszáz fotó dokumentálja az élet-halál harcot – a csecsemőkori agyhártyagyulladásról

Amikor a szülők több mint ötszáz fotót lőttek újszülött kislányukról, abban a hiszemben tették, hogy az utolsó emlékeket készítik róla. A sors azonban másként akarta. De mit kell tudni az agyhártyagyulladásról?

0 Tovább

Nyíljon ki Szent Péter esernyője! – babamentő inkubátor helyett oltalomkápolna?

Voltak ugye eddig a kórházak előtt kihelyezett inkubátorok. Hogy a nem kívánt újszülöttek ne a kukában vagy az emésztőgödörben végezzék. Mostantól "versenytársakat" kaptak a kórházi inkubátorok. "Oltalomkápolnát" épített újszülöttek anonim leadására a litéri római katolikus egyházközség, s ez már a második egyházi csecsemőmentő létesítmény - adta hírül az MTI.

0 Tovább

György herceg, a divatdiktátor

A kicsit öregebbek még emlékeznek a régi babadivatra. Hol voltak akkor még a merész, élénk színek, a vagány fazonok? A lányoknak szigorúan rózsaszín, a fiúknak kék, és persze az elmaradhatatlan uniszex fehér. Úgy tűnik, a régi módi - vagy régimódi? - visszatér. Az ok: György cambridge-i herceg is így öltözködik.

0 Tovább

Császármetszésre kényszerítve

Császármetszéssel "mesterséges" vagy hüvelyi "természetes" úton? Örök kérdés, mellyel kapcsolatban ezredszer is összecsapnak a felek, amikor ezredszer is felmerül valahol a téma. Ezért most nem is erről akarok írni, hanem arról, mit gondoljunk arról, amikor valaki mindenáron a természetes szülést erőltetné, míg orvosa a császármetszést? Ami az egyik oldalról a saját teste feletti döntéshez való jog, az a másik oldalról szakmailag megalapozott szükségszerűség lehet. Vagy csak türelmetlenség. Vagy ki tudja…

De lássuk a konkrét történetet.

császármetszés betegjog

0 Tovább

Szavakkal nagyobbat lehet ütni, mint ököllel

Kinek jutna eszébe az alábbi képen szereplő bájos kislányról, hogy tévedésből jött a világra? Hiba, tévedés, selejt. Netán kurva, értéktelen, nigger. Ha gyermekbántalmazásra vagy nőverésre gondolunk, akkor mindig ökölbe szorított kéz vagy nadrágszíj jut eszünkbe. Pedig ütni szavakkal is lehet. Sokszor még jóval nagyobbat is. Hosszú időn át, lassan, kitartóan, módszeresen, alattomosan lehet vele pusztítani a lelket. És a módszernek megvan az az előnye is, hogy kívülről nem látszik.

0 Tovább

Lehet cicit villantani a Facebookon is!

A Facebook vezetése úgy változtatott a szabályokon, hogy mostantól nem tilos szoptatós fotókat közzétenni. Mint kiderült, feketén-fehéren ez eddig sem volt sehol leírva, hogy a szoptatós képek tiltott tartalomnak minősülnek, de időről időre panaszkodtak a felhasználók, hogy azok a képeik, melyeken látszik a mellbimbó is - a moderátorok éberségének köszönhetően - mindig igen kérészéletűnek bizonyultak a Facebookon. Az indok mindig az volt, hogy ezzel megsértették a "meztelenség és pornográfia" tilalmára vonatkozó szabályokat.

0 Tovább

Az utazási katalógushoz kéne igazítani a suliszünetet!

Pillanatokon belül vége a tanításnak, itt a nyár. És ezzel együtt a nyári szezonárak is, éppen ezért a nyári családi vakáció akár többszörösébe is kerülhet például tanítási időben érvényes szálloda- és utazási áraknak. Az angol szülők ezt nem is hagyták szó nélkül, olyannyira, hogy államtitkári szinten foglalkoztak a kérdéssel.

0 Tovább

Ne hagyjuk a gyereket a forró konzervdobozban! (videóval)"Csak egy perc, és máris jövök" − halljuk-mondjuk napjában akár többször is. Az ezerszer ismételt mondat azonban akár életveszélyes is lehet, ha az autóban hagyott gyereknek szól megnyugtatásul. Sok szülőnek talán fogalma sincs arról, hogy a tűző napon álló autóban szinte percek alatt veszélyes magasságba emelkedhet a hőmérséklet.

0 Tovább

Valóságshow-vá silányított szülések

Tudom, hogy mindenkinek máshol van a határ, mit oszt meg az életéből a nagyérdeművel. Szerintem vannak egy család életében olyan értékes pillanatok, események, amiknek az emlékét óvni-védeni kell, ami csak a miénk, amit nem dobunk oda szétcincálni a net népének. Nekem pont ezért például nagyon nem fér bele a szüléstörténetek irkálása a netre. Pedig népszerű a műfaj, elég, ha csak beírjuk a keresőbe a "szüléstörténet" szót és máris tobzódhatunk specifikusan erre "szakosodott" honlapok között. De a fentiek behelyettesíthetők az első randi történetével, azzal, hogyan kérte meg a kezem az, akit szeretek, de nekem ide tartoznak a közösségi oldalakon vagy videómegosztókon élő egyenes adásban közvetített szülések is.

0 Tovább

Rossz hírem van: a biológiai óra nem feminista

Tudom persze, hogy amikor valahol megjelenik egy olyanfajta írás, mint most a Heti Válaszban, ami a biológiai óra ketyegésére figyelmeztet bennünket, akkor menetrendszerűen megjelennek a "38 évesen két hónap alatt estem teherbe" és a "nagyanyám is 40 felett szülte a harmadik gyerekét" típusú kommentek. Ezekkel csak az a baj, hogy az egyedi, anekdotális esetek önmagukban az égvilágon semmit nem mondanak, akkor lennének relevánsak, ha hozzátennénk azt az adatot is, hogy összességében a nők hány százalékának sikerül az (akkor már akart) első terhességet összehozni mondjuk 35 és 40 éves kora között, aztán 40 felett sorban a többit, és hány százaléknak úgy 30 táján.

0 Tovább

Háromévesen dohányzik? Milyen vicces! (videóval)A fenti videó a napokban körbejárta az internetet. Jól látszik, hogy egy 2-3 éves forma kisfiú egy kis asztalka előtt ül, cigarettával a kezében, és zavarba ejtő gyakorlottsággal pöfékel. Az arra járók meg-megállnak, közelebb mennek, fölé hajolnak, nevetnek rajta, sőt biztatják. De egyvalamit senki nem csinál.

0 Tovább

Játszóteres kampány a dohányzás ellen

Kampányt szervezett a dohányzás ellen a Sütibank elnevezésű figyelemfelhívó akció.

"Ön tudta, hogy Ady Endre naponta 120 szál cigarettát szívott el naponta? Tudta, hogy a pszichoanalízis atyja, Freud halálát a több évtizedes szivarozás miatt kialakult szájrák okozta? Tudta, hogy az autóban a gyermekek passzív dohányosnak tekinthetők, ha szüleik cigarettáznak az autóban?" - ezeket a kérdéseket tették fel a játszótereken zajló akció során. A kampány célja az volt, hogy felhívják a szülők figyelmét a dohányzás káros hatásaira, az autóban való cigarettázás veszélyeire.

0 Tovább

Ferenc pápa: „A kutya nem helyettesíti a gyereket”

Ferenc pápa igen kritikus hangot ütött meg azokkal a házaspárokkal szemben, akik nem akarnak gyereket, ehelyett a gondtalanabb élet reményében cicát, kutyát vagy más házi kedvencet tartanak. A jelenség terjedéséért a pápa a "jólét kultuszát" okolja: "A jólét hajszolása győz meg bennünket arról, hogy jobb, ha nincs gyermekünk. Sokkal jobb! Így felfedezhetjük a világot, vakációzhatunk, vehetünk egy vidéki villát, gondtalanok lehetünk. Kényelmesebb, ha vásárolunk inkább egy kutyát és két macskát, és a szeretetünket mind az állatokra áldozhatjuk" - fogalmazott.

0 Tovább

Ikerbabák első fürdetése (videóval)A Thalasso Bain Bebe videókat sokan ismerik, ha máshonnan nem, akkor onnan, hogy időről-időre felbukkannak a közösségi oldalakon megosztások formájában. Ez nem éppen a sorozat legismertebb darabja, de hihetetlenül kedves és szép. Ikerbabák első fürdése, egymásba kapaszkodva.

0 Tovább

Pornó, narkó, fegyver - ezekre keresnek rá a gyerekek

Természetesen mindenki tisztában van azzal, hogy az interneten a fiatalok nem csak rajzfilmekkel és vicces oldalakkal találkoznak, de azt sok szülő még álmában sem gondolná, hogy gyereke a telefonját bújva pontosan milyen tartalmakra keres rá. Ezért is döntött úgy a Kaspersky Lab, hogy a fiatalok internetes keresési mintáinak elemzésével megmutatja, hogy pontosan milyen veszélyes tartalmakkal találkoznak nap mint nap.

0 Tovább

Teniszkönyökkel kezelték – mellrákja volt

A 46 éves Jill Goodrum három évvel ezelőtt azért kereste fel a háziorvosát, mert bal karját nem tudta a válla fölé emelni. Az orvos úgy vélte, hogy az ötgyerekes édesanyának, négyunokás nagymamának egyszerűen teniszkönyöke van és ennek megfelelően kezelte őt két éven keresztül. Egészen addig, amíg 2013-ban egy kemény tapintatú csomó jelent meg Jill egyik mellében. Ekkor derült ki, hogy a teniszkönyöknek tulajdonított panaszok hátterében valójában mellrák állt, annak is egy különösen agresszív formája.

0 Tovább

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Vigyázat, a könnyed, olvasmányos külsőbe mindig komoly, szakmailag megbízható tartalmat csomagolok! Tudományos háttér hírekhez és sokakat érdeklő napi aktualitásokhoz. Gyereknevelés, egészség, betegség, pszichológia, anyaság, nőiség, a mindennapok problémái orvosi szemmel. Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Ti írtátok

Feedek