Már miért ne szoptathatnék a templomban?

Újra egy nyilvános helyen történő szoptatás miatt kipattant botrány, ezúttal egy templomban gondolta egy anya, hogy haladéktalanul meg kell szoptatni a babáját. És mintha még mindig nem értenék - vagy nem akarnák érteni - a harcias szoptató anyák, hogy nem a nyilvános szoptatás tényével, hanem a módjával van az emberek többségének problémája. Bár ez esetben talán nem is az anya nem érti, de színre lépett egy fogadatlan prókátor.

szoptatás templom egyház

Lehet persze csakazértis kicsapni a melleket úton-útfélen, joga is van hozzá bérkinek, de a végső cél, a nyilvános helyen történő szoptatás elfogadtatása ügyében nemhogy nem használ, hanem még árt is. Szerintem.

További olvasnivaló a témában: Szoptassatok a Sixtus kápolnában!

 0
Tovább

Színes, vidám, illatos, a gyerekek szeretik − és mérgező, mi az?

Találós kérdés: színes, vidám és illatos, mégis sok gyermekbalesetet okoz? Nem, nem gomba és nem gyógynövény, pláne nem játék és nem édesség. Segítségképpen nézd meg a lenti kis fotót, melyik a kakukktojás? A mosószerek mostanában egyre divatosabb egyadagos kiszerelése meglepően sok gyermekbalesetet okoz, mert a gyerekek játéknak vagy édességnek hiszik, a szájunkba veszik vagy a szemükbe kerül.

mosószer mosószerpárnácska mosószerpárna gyerek baleset szemsérülés telefonszám

A szemorvosok is riadót fújtak. Én pedig a poszt végén telefonszámokat adok, ahol szaktanáccsal segítenek, ha mégis megtörtént a baj.

További olvasnivaló a témában: A szülő hibája, ha meghal a gyerek

 0
Tovább

Az úttesten ne menjünk át helyettük?

Megint nem hoztam tudományt (csak egy keveset), inkább pufogok egy kicsit. Arról, hogy túlféltjük a gyerekeinket, kipárnázzuk számukra az életet, gondolkodunk helyettük, és ebben a nagy túlféltésben megfeledkezünk arról, hogy az életre neveljük őket, megtanítsuk nekik azokat a készségeket és ismereteket, melyekre feltétlenül szükségük lesz, ha már nem állunk állandóan mögöttük. Pedig mindannyian tudjuk, hogy eljön ez az idő, hamarább, mint gondolnánk.

helikopterszülő helikopterszülőség túlféltés helikoptertársadalom

Miért állítjuk le például a forgalmat, ha ehelyett meg is taníthatnánk nekik, hogyan keljenek át az úttesten önállóan is biztonságban?

További olvasnivaló a témában: Szereljünk-e digitális pórázt a gyerek nyakába?

 0
Tovább

Óriási tévedés, hogy a gyümölcslevek egészségesek!

Bár a gyümölcslevek egészséges választásnak tűnnek, a gyermekgyógyászok nem ajánlják, hogy ilyenekkel itassuk a gyereket. Egyéves kor alatt egyáltalán nem javasolják, hogy gyümölcslevet kínáljanak a szülők a babának, de ennél idősebb gyerekeknél is nagyon meg kell gondolni, mennyit kapjon a gyerek naponta.

gyümölcslevek elhízás gyermekkori elhízás fogszuvasodás

A gyermekgyógyászok leginkább az elhízás és a fogszuvasodás miatt aggódnak.

További olvasnivaló a témában: Fogaimat egy babáért!

 5
Tovább

Segítség, utálom a mostohafiamat!

A gyerekek időnként idegesítőek lehetnek - nem szégyen ezt bevallani. Néha az agyunkra mennek, néha szeretnénk kiszaladni a világból, néha legszívesebben agyoncsapnánk őket. De aztán a felhők elvonulnak, és megint ugyanúgy szeretjük őket, mint előtte. Hiszen a gyerekeink, vér a vérünkből, hús a húsunkból.

mostohagyerek mostohaanya mozaikcsalád

De mi történik, ha az utált gyerek ráadásul nem is a sajátunk?

További olvasnivaló a témában: Szívemből született - az örökbefogadás gyönyörű fotókon

 2
Tovább

Katalin hercegné is bakizott a cipővásárlásnál

Úgy tűnik, a brit uralkodói család tagjai sem mentesek az emberi gyarlóságoktól. Történt, hogy az iskolakezdés előtt Katalin hercegné cipővásárlásra indult a gyerekekkel, azonban elkövette azt a hibát, amit rajta kívül nagyon sokan a pórnépből is. Pedig ennek a hibának akár nagyon súlyos következményei is lehetnek, amit az is jelez, hogy egy négyéves alattvalójuk nem úszta meg ilyen könnyen a közelmúltban.

cipő cipővásárlás zokni fertőzés katalin george charlotte

Katalin valamit otthon felejtett elindulás előtt. Te legyél okosabb, mint Katalin!

További olvasnivaló a témában: Suszternak lyukas a cipője - Lehet, hogy aspergeres a gyerekem?

 4
Tovább

Nem attól lesz jó gyerek, hogy belefojtod a WC-be!

Egy anya szokatlan és kegyetlen módját választotta annak, hogy hároméves kisfiát megbüntesse azért, mert csúnyán beszélt: a kezét hátracsavarva a fejét a WC-kagylóba nyomta. Az akciót a nagyobb testvér filmre vette, majd valahogyan kikerült a netre. Az anya azzal védekezik, hogy csak tréfa volt, a rendőrség mindenesetre vizsgálatot indított.

gyereknevelés büntetés hogyan büntessek hogyan büntessünk

Ennek apropóján beszéljünk a büntetésről! Szükség van-e rá, és ha igen, mikor, hogyan mennyit?

További olvasnivaló a témában: A gyerek előtt káromkodni nem kell félnetek jó lesz?

 1
Tovább

A fogamzásgátlás a lusta emberek mentsvára

Aki fogamzásgátlást használ, az lusta és nem akarja vállalni a felelősséget, melyet egy család eltartása jelent - ezt a tanzániai elnök mondta a minap. Ezt a történetet csak úgy itt hagyom azoknak, akik rögtön harcosan követelik, hogy "szálljatok ki a méhéből" és rögtön azt vizionálják, hogy bárki is vissza akarja zavarni őket a fakanál mellé, aki akár csak szóba hozza a központi családpolitikát.

fogamzásgátlás magufuli tanzánia családtervezés

John Magufuli aztán nem félt kimondani, amit gondol. Ami a szívén, az a száját, mit neki politikai korrektség?

További olvasnivaló a témában: Ferenc pápa: "A kutya nem helyettesíti a gyereket"

 0
Tovább

Anyádat hívd, ne a segélyhívót!

Tegyük fel, hogy elfelejtetted a mobilod kódját, elromlott a bojlered, a papucsod valahogyan az újságosbódé tetejére keveredett - kit hívsz fel először? Sokak szerint a 112-es sürgősségi segélyhívó szám amolyan univerzális telefonos segítségként működik, amit minden frincfranccal fel lehet hívni, majd ők segítenek.

112 segélyhívó szám mivel hívhatom a 112t

Pedig a 112 nem erre való. Mutatok két videót, nevess vagy sírj rajtuk, vérmérsékleted szerint.

További olvasnivaló a témában: Ötujjas szabály - ezt tedd, ha a gyerekhez mentőt kell hívni!

 0
Tovább

Kevesebbet dolgoztok, miért akartok ugyanannyit keresni?

Egy orvos hatalmas vihart kavart a napokban azzal a kijelentésével, hogy azért van akkora különbség például a doktorok és doktornők fizetése között, mert a nők "nem dolgoznak olyan keményen", mivel "az idejük legnagyobb részében nem a munkát tartják a legfontosabbnak, hanem valami mást… a családot, a társasági életet, miegyebet".

férfiak nők orvosok fizetés

Aztán kicsit árnyalta a képet, de ettől a jelenség még létezik.

További olvasnivaló a témában: Diplomásként főállású anya lettem - és nem bánom

 2
Tovább

Gyerekek ne vásárolhassanak energiaitalt!

Az angolok azt fontolgatják, hogy megtiltják az energiaitalok vásárlását a 18 évesnél fiatalabbaknak. nem kevesen máris visszásnak tartják, hogy miközben egy gyerek már 16 éves korától felhajthat a pubban egy pint sört, ha felnőtt felügyelettel tartózkodik ott, addig energiaital vásárlására nem lesz jogosult.

energiaital kamaszok koffein cukor elhízás adhd

Pedig nagyon úgy tűnik, hogy nemsoká nem ugorhat be egyik gyerek sem a sarki kisboltba egy Red Bullért. És a jelek szerint a hollandoknak is elegük van az energiaitalt szürcsölő gyerekekből.

További olvasnivaló a témában: Cukros bácsi ne lehessen pénztáros!

 3
Tovább

6 szülői hiba, amiért nem alszik a gyerek

Az alszik-nem alszik kérdés fontos kérdés, különösen a gyerek életének első szakaszában. Bár a rosszul alvó babák szülei nagyon szeretnék, de nincs senkinél a bölcsek köve, nincs univerzális megoldás arra, hogyan aludja át a baba az éjszakát. (Ráadásul sokak szerint ez nem is dolga neki.)

alvás altatás miért nem alszik a baba

Van viszont néhány tipikus szülői hiba, ami még inkább ront, mint javít a helyzeten. Nézzük, melyek ezek!

További olvasnivaló a témában: Mit ne mondj egy hasfájós baba szüleinek?

 0
Tovább

Ne bízd a mobilodra a teherbe esést! De a fogamzásgátlást se!

Többféle telefonos alkalmazás és egyéb elektronikus kütyü közül válogathat az, aki a mobiltelefonjára akar hagyatkozni a minél gyorsabb teherbe esés érdekében. Az egyik ilyen eszköz az Ava, amiről a használói ódákat zengenek. A szakemberek azonban már korántsem ennyire lelkesek.

ava karkötő ovulációs teszt ovuláció teherbe esés fogamzásgátlás app mobilalkalmazás

Ma már szinte mindenre van valami kütyü, miért éppen azok a nők ne találnának segítséget, akik arra kíváncsiak, melyik napok a legalkalmasabbak a teherbe esésre.

További olvasnivaló a témában: 5 mondat, amit soha ne mondj egy meddő nőnek

 0
Tovább

Szereljünk-e digitális pórázt a gyerek nyakába?

Tudnunk kell-e minden pillanatban, merre jár éppen a gyerekünk? Akik szerint igen, azok ma már remek GPS nyomkövetőkkel szerelhetik fel szemük fényét. A pszichológusok szerint azonban ez az álladó kontroll aláássa a szülő és a gyerek közötti kapcsolatot, ellenállást szül, és hátrányos az önállósodás szempontjából is.

nyomkövetés digitális nyomkövetés kamaszok life 360 autonómia önállóság bizalom

Ha valami igazán parázs vitát szeretnél szítani egy szülői beszélgetésben, dobd be azt a témát, mit szólnak a többiek azokhoz a technológiai megoldásokhoz, melyek segítségével a szülők minden pillanatban nyomon tudják követni tizenéves gyerekük mozgását.

További olvasnivaló a témában: A kamasz márpedig pornót néz - ha tetszik neked, ha nem

 2
Tovább

„Hiteles egészségügyi weboldal” minősítést kapott az Anyavilág!

hiteles egészségkommunikáció szakmai hitelesség szakmai megbízhatóság hiteles egészségügyi weboldal ekommandóÖrömmel jelentem be, hogy az Anyavilág blog elnyerte a "Hiteles egészségügyi weboldal" minősítést! A minősítő oklevél és pecsét némi iránytűt jelent nektek a neten fellelhető egészségügyi tartalmak és információk tengerében arra, hogy ahol a lila logót látod, ott az egészségügyi tartalmakat valóban szakemberek írják tudományos adatok alapján, és amit olvasol, az szakmailag rendben van, bátran megbízhatsz benne.

Az Anyavilágot kezdettől fogva ezzel a szemlélettel írtam, de a blogom most már hivatalosan is viselheti a szakmailag hiteles jelzőt, és én erre rettentően büszke vagyok.

További olvasnivaló a témában: Az Anyavilág blog Facebook-oldalát itt találod.

 0
Tovább

Tetovált tizenévesek – a szülők joggal aggódnak?

Egy friss felmérés szerint minden negyedik szülő került már szembe azzal a problémával, hogy középiskolás korú gyereke tetoválást akar magára varratni. A megkérdezett szülők fele aggódik amiatt, hogy a gyerek később megbánja e döntését, esetleg valamilyen hátrányba kerül miatta a későbbi élete során.

tetoválás tetkó gyerekek

A szülők legnagyobb aggodalma, hogy nem kap a gyerek munkát amiatt, hogy a munkahelyeken előítélettel viseltetnek a tetkós jelentkezőkkel szemben.

További olvasnivaló a témában: Ez itt a tetkóm, ez meg a vitiligóm

 2
Tovább

Az anyák jobb szülők, mint az apák – vagy nem

Úgy tűnik, hogy az anyák biztosabbak szülői képességeikben, mint a férfiak. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy egy felmérés szerint az anyák jobb szülőknek tartják magukat, mint párjukat.

apák anyák szülők

De mit szólnak ehhez az apák?. Lehet, hogy egyszerűen csak többet kéne gyakorolniuk?

További olvasnivaló a témában: Apa az, aki megjavítja az összetört kislányszívet

 0
Tovább

Most akkor piálhat egy várandós vagy sem?

Egy plakát kavar viharokat az ausztráloknál, mely a terhesség alatti italozás ellen agitál. Vagy mégsem. A szakemberek tiltakoznak, szerintük a várandósok alkoholfogyasztásával kapcsolatosan egyértelmű üzenetek szükségesek. De várható-e egyértelműen tiltó üzenet, ha a plakát mögött az italgyártók által szponzorált szervezet áll? Ráadásul a plakátokkal éppen az egészségügyi intézményeket célozták meg.

alkohol alkoholfogyasztás terhesség várandósság plakát ausztrália

Legjobb, ha nem iszol, de igazából ihatsz is, ha akarsz, és tőlünk vedd hozzá a piát? Ki igazodik el ezen?

További olvasnivaló a témában: A babát piával mérgezni nem kell félnetek

 0
Tovább

Ingyen tampont osztanak az egyetemistáknak

Skócia az első ország, ahol központi forrásokból ingyen tamponokat és betéteket osztanak a középiskolásoknak és az egyetemistáknak. Az ok: a skót kormány enyhíteni kívánja az úgynevezett "menstruációs szegénységet", azaz azon a jelenségen kívánnak segíteni, hogy sok diáklány azért mulaszt az iskolából a "nehéz napokon", mert nincs pénze tampont vagy betétet vásárolni.

menstruáció betét tampon skócia egyetemisták

Azt eddig is tudtam, hogy a szegényebb országokban anyagi akadályai vannak a menstruációs higiéniának, no de Skóciában?

További olvasnivaló a témában: Nekem is fájt a menstruáció, neked se lesz jobb

 8
Tovább

Négy egyforma egyenruha – iskolába léptek a négyesikrek

Szeptemberben megkezdődött az iskolásélet a brit négyesikreknek is, akik azért különlegesek, mert négy és fél évvel ezelőtt természetes úton fogantak. Most csak ketten lennének, ha a szülők hallgattak volna az orvosokra, akik a többes terhesség veszélyeire való hivatkozással a terhesség elején csökkenteni akarták az embriók számát.

ikrek ikerterhesség négyesikrek többes ikerterhesség

A végére egy kis statisztikai esélylatolgatást hoztam, hogy aki ikerterhességre gyúr, tisztán lásson, hogy a természetes úton fogant négyesikrekre nagyobb az esélye vagy a lottóötösre.

További olvasnivaló a témában: Terhességi teszt fogkrémmel?

 0
Tovább

Én beoltatom a gyerekem – és az orvosok a sajátjukat?

Pár napja írtam arról, hogy Hollandiában szigorításokat sürgetnek a gyalázatosan rossz oltottsági arányok javítására. Ezzel párhuzamosan a holland orvosok is kampányt indítottak a közösségi médiában a védőoltások iránti bizalom erősítése érdekében.

védőoltás védőoltások vakcina hollandia oltásellenesek oltásellenesség

Az orvosok vajon beoltatják a saját gyereküket? - kérdezte egy anya a Twitteren. Az orvosok válaszoltak.

További olvasnivaló a témában: A liberális hollandok is bekeményítenének az oltásellenesekkel szemben

 0
Tovább

Szuperdada szerint a szülők lusták és alkalmatlanok…

…arra legalábbis, hogy gyerekeiket megtanítsák legalább a legalapvetőbb dolgokra. Ha nem így lenne, akkor nem a pedagógusoknak kellene foglalkozniuk például a szobatisztaságra szoktatás kérdésével az iskolába kerülő 4 éveseknél. Vagy a gyerek hétéves korára már talán képes lenne kitörölni a saját fenekét.

szuperdada supernanny szobatisztaság jo frost iskola szülők lusta szülők

Jo Frost, azaz Supernanny tweetje nagy vihart kavart.

További olvasnivaló a témában: A tudósok nem foglalkoznak a bilire szoktatással

 0
Tovább

Saját spermáját adta a meddőségi doktor

Egy orvos amolyan "csináld magad" módon oldotta meg a gyermekre vágyó nők megtermékenyítését a meddőségi klinikáján. A dolog most, évtizedekkel később tudódott ki, úgyhogy most legalább három tucat ember tekintheti őt biológiai apjának.

meddőség meddőségi klinika megtermékenyítés saját spermával orvos meddőségi specialista

Cline doktor azt ígérte a nőknek, hogy a partnerükhöz hasonló férfi spermájával végzi majd a megtermékenyítést, de valójában nagyon sok esetben a sajátját használta.

További olvasnivaló a témában: Az Angelina Jolie-jelenség - az örökletes mellrákról

 0
Tovább

Otthonszülés után most itt az otthonabortusz?

Legalábbis most már az angoloknál is, ugyanis a brit kormány nemrégiben bejelentette, hogy mostantól a nők akár otthon is bevehetik az abortusztablettát - ezzel Anglia is felzárkózott Skócia és Wales mögé a gyógyszeres terhességmegszakítás megkönnyítésében.

abortusz abortusztabletta terhességmegszakítás

De hová fordulhat egy magyar nő, ha a küretkanál helyett inkább a gyógyszert választaná?

További olvasnivaló témában: Előbbre való-e a hit a gyógyításnál?

 0
Tovább

Kitiltották az elektronikus kütyüket az iskolából

Ha a gyerek nincs még tizenöt, nem vihet be a suliba semmilyen elektronikus kütyüt, mobiltelefont ipadet, tabletet és társait - hozta meg a döntést személyesen Emmanuel Macron elnök. Az ötlet tulajdonképpen támogatandó, a cél mégis kissé meglepő: az elektronikus eszközök kitiltásától az erőszak, az iskolai zaklatás és a pornográfia visszaszorulását várják az általános iskolások körében.

iskola kamaszok mobiltelefon franciaország

Macron elnök választási ígéretei között szerepelt ez a szigorítás, és tartotta is a szavát.

További olvasnivaló a témában: A kamasz márpedig pornót néz - ha tetszik neked, ha nem

 0
Tovább

A liberális hollandok is bekeményítenek az oltásellenesekkel szemben

A holland kormány azt fontolgatja, hogy nem engedi gyermekközösségekbe azokat a gyerekeket, akik nincsenek beoltva a leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek ellen. A három legnagyobb kormányzó párt támogatja az indítványt, ezzel elméletileg máris megvan a többség a törvényhozáshoz.

védőoltás védőoltások vakcina oltásellenesség hollandia óvoda iskola

Lehet, hogy az oltásellenesek gyerekeit hamarosan kitiltják a holland óvodákból és iskolákból?

További olvasnivaló a témában: Prosztatarák ellen is jó a HPV-vakcina?

 2
Tovább

A babák meghaltak, a vizsgálat lezárult

Egy várandós anyák bevonásával folyó gyógyszerkipróbálási vizsgálatot idő előtt be kellett rekeszteni azért, mert az alkalmazott gyógyszer tüdőkárosodást okozott a magzatoknál, akik közül többen nem sokkal a megszületésük után meghaltak.

gyógyszervizsgálat szildenafil méhlepény elégtelenség magzati halál tüdőkárosodás

A szomorú eredményekről a vizsgálat vezetője, Wessel Ganzevoort számolt be a sajtónak, többek között a hollandiai RTL Nieuws-nek.

További olvasnivaló a témában: Egy baba, aki kétszer született - a magzati műtétekről

 5
Tovább

A gyerek előtt káromkodni nem kell félnetek jó lesz?

Egy felmérés szerint a szülők több mint fele úgy gondolja, hogy teljesen megengedett, ha a gyerek előtt káromkodnak a felnőttek.

káromkodás csúnya beszéd gyerekek

Kérdés persze, hogy eztán hogyan érik el, hogy a gyerek ne csak hallja, hanem használja is a cifra kifejezéseket.

További olvasnivaló a témában: Hány gyerekük van? 19, 20… 21???

 2
Tovább

Hiteles egészségügyi weboldal

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Dr. Simonfalvi Ildikó vagyok, két gyönyörű és okos felnőtt nagylány egyáltalán nem elfogulatlan édesanyja. Orvos vagyok, és szeretném átadni mindazt, amit a gyereknevelés orvosi, pszichológiai és hétköznapi vonatkozásairól az évtizedek alatt tanultam, olvastam és anyaként magam is megtapasztaltam és mai is megtapasztalok. Vallom, hogy orvosként, szakmabeliként szülőknek, laikusoknak írni hatalmas felelősség. Ennek szellemében születnek az Anyavilágon megjelenő írások. De kérlek, ne feledd, hogy bár az egészségügyi témájú írásaimat a legnagyobb gonddal és utánajárással készítem, az Anyavilág cikkei mégsem helyettesíthetik az orvosi szakvéleményt! Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Kövess a Facebookon!

Ti írtátok